Het overgrote deel van de bewoners op deze aardbol gelooft ‘ergens in’.

Stel dat je zoekt naar het doel van je leven, of wil je weten wat je bestemming is, waar begin je dan? Misschien sta je juist sterk in je geloof, maar wil je meer weten over religie in het algemeen? Naar schatting zijn er over de hele wereld meer dan 4000 religies en spirituele stromingen.

Wij mensen zijn in meer of mindere mate, al dan niet belijdend, religieus van aard. Spiritualnet wil je hoe dan ook helpen in je zoektocht naar antwoord op vragen waar je tegenaan gelopen bent. Dit platform geeft je een helder overzicht van de diverse religies die er wereldwijd zijn.  

We dagen je uit om op zoek te gaan!

 

 –℘–

 

Advertenties op deze website worden grotendeels automatisch ingevuld. Het kan zijn dat er advertenties worden weergegeven waar Spiritualnet niet achter staat. Uiteraard proberen we dit zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal categorieën zoals astrologie, esoterie en kansspelen staan standaard geblokkeerd. 

Kerkplazanederland

Inleiding


Geloof zonder Boek

Aborigines

De Aboriginals in Australië hebben gevarieerde religieuze traditie die nauw verbonden is met hun cultuur en het land. Hun geloof, vaak 'Dreamtime' of 'Tijd van Dromen' genoemd, omvat verhalen, rituelen en spirituele overtuigingen. Deze verhalen gaan over hoe de wereld is ontstaan en hoe mensen verbonden zijn met de natuur. Hun religieuze praktijken helpen hen niet alleen om hun geschiedenis en identiteit te bewaren, maar ook om respect en harmonie met de natuur te bevorderen. Een belangrijk idee in hun geloof is dat alles met elkaar verbonden is.Dit idee moedigt hen aan om goed voor het land en geesten te zorgen.De missie is om een liefdevolle, inclusieve gemeenschap te cultiveren die zich richt op spirituele groei en dienstbaarheid aan anderen. 

 

 

Inleiding

 

De Aborigines zijn een bevolkingsgroep met bepaalde overtuigingen en zienswijzen over het ontstaan en de voortgang van de mens en schepping. Een Heilig Boek kennen de Aborigines niet. Men laat zich onderwijzen door de natuur.

 

'Een Heilig Boek kennen de Aborigines niet, men laat zich onderwijzen door de natuur'

 

 

 

De droomtijd

 

De droomtijd gaat over het begin toen de voorouders uit de aarde kwamen. Volgens de Aboriginals sterft de ziel niet met het lichaam. Rituelen zorgen ervoor dat de ziel van de dode mens reïncarneert in een dier, boom of mens. In de Droomtijd kwamen scheppingsvoorouders op de aarde en toen alles geschapen was verdwenen ze weer in lucht, water, aarde en bomen. De Droomtijd wordt gezien als de hemel waar de zielen van ongeborene wachten om te worden opgeroepen en waar de doden naar terug keren. 

 

'De Ziel sterft niet, men gelooft in Reïncarnatie'

 

 

 

 

Geboorte van een kind

 

Aborigines geloven dat een geest de baarmoeder binnendringt door toedoen van de vader. De vader is verantwoordelijk voor het tot leven roepen van die geest. Ieder kind dat daarom wordt geboren heeft niet alleen een bloedband met de ouders, maar ook een geestelijk verband met de stam. Men gelooft dat iedereen twee zielen heeft. Een sterfelijke en onsterfelijke ziel. De onsterfelijke ziel staat in verbinding met zijn vooroudergeest.

 

'Twee Zielen, waarvan de Onsterfelijke Ziel in contact staat met de Vooroudergeest'

 

 

Oorsprong 

 

Met de Aborigines worden de eerste menselijke bewoners van het Australische continent en hun afstammelingen aangeduid.

Ze zijn waarschijnlijk via de Indonesische eilanden naar Australië getrokken. Aborigines hebben veel gemeen met de Papoea's uit Nieuw Guinea.

 

'Aborigines hebben veel gemeen met de Papoea's uit Nieuw Guinea'

 

Het woord Aborigines stamt van het Latijnse ab origine hetgeen vanaf de oorsprong betekent, dus de oorspronkelijke bewoners. 

Volgens de theorieën zijn de Aborigines ongeveer 50.000 jaar geleden aangekomen in Australië.

Op dat moment in de ijstijd lag de zeespiegel veel lager dan nu waardoor het grootste deel van de zee tussen Zuidoost-Azië en Australië drooglag.

Enkele zeestraten kwamen niet droog te liggen, waardoor het waarschijnlijk is dat ze ook deels via vaartuigen Australië hebben bereikt. 

Aborigines zijn van oorsprong nomaden, jagers en verzamelaars en leven in stammen. Op bepaalde tijden van het jaar ontmoeten stammen elkaar op een heilige plaats om bijvoorbeeld huwelijken te sluiten. 

 

'Aborigines zijn van oorsprong nomaden, jagers en verzamelaars en leven in stammen'

 

 

 

Vlag

 

De vlag is ontworpen door Aborigine Harold Thomas. De vlag is aan de bovenzijde zwart. Het zwart symboliseert het volk en de onderkant is rood en symboliseert de aarde. In het midden van de vlag staat een gele cirkel die de zon als bron van het leven verbeeldt.

 

'De vlag is ontworpen door Aborigine Harold Thomas'

 

 

Heilig Boek

 

Zoals eerder aangegeven kennen de Aborigines geen Heilig Boek.

Het landschap is als 'een uitgevouwen Bijbel' waaruit men leert.

Ouders onderwijzen hun kinderen hoe ze moeten leven in de natuur. Ook verhalen uit de geschiedenis spelen een belangrijke rol. Om kinderen de weg naar waterplaatsen en voedselbronnen te laten vinden worden liederen aangeleerd. Deze liederen verwijzen naar vele herkenningstekens in het landschap. Zingen is een belangrijke manier om gegevens te onthouden. Deze liederen worden vaak begeleid met de didgeridoo.

Jongens moeten voor hun inwijding tot man helemaal alleen een gevaarlijke tocht maken om zijn kennis te testen en wat belangrijk is voor het verdere leven.

 

'Het landschap is als 'een uitgevouwen Bijbel' waaruit men leert'

 

 

 

Leefwijze

 

Zoals eerder genoemd waren Aboriginals nomaden en jagers. Ze leefden in groepjes van een veertigtal mensen die elk hun eigen terrein hadden. In de binnenlanden van Australië, waar minder voedsel was, bestonden de groepen uit niet meer dan twintig personen. De groepen hadden onderling contact. Eens in het jaar troffen de Aboriginals uit Nieuw Zuid Wales elkaar onder meer als de motten uitvlogen. Deze werden gevangen en als delicatesse gegeten.

 

'Aboriginals leefden in Kleine Groepen die elk hun eigen Terrein hadden'

 

 

 

Motten Jagers

 

De Aboriginals gebruikten deze perioden niet alleen om te feesten, maar ook om ceremonies uit te voeren, rituele gevechten te houden en huwelijken te sluiten. Deze Aboriginals werden hierom 'motten-jagers' genoemd.

 

'Aboriginals werden Motten Jagers genoemd'

 

 

Boemerang 

 

De Aboriginals kenden geen pijl en boog, maar gebruikten wel de boemerang en de zogenaamde woomera. Dis een hulpstuk bij het speerwerpen. Ze deden evenmin aan landbouw. Toch oefenden ze een grote invloed uit op de hen omringende natuur, door op gezette tijden van het jaar bepaalde gebieden van de bush op een beheerste manier te laten afbranden. Hierdoor kregen nieuwe generaties planten de kans te groeien. 

 

'De Aboriginals gingen op een bijzondere manier met de Natuur om'

 

 

Contact met de Buitenwereld

 

De Aboriginals hadden maar weinig contact met de buitenwereld.

Er waren wel contacten tussen de aboriginalstammen in het noordwesten van Australië en inwoners van de eilanden die nu tot Indonesië behoren. Ook via de Straat Torres waren er stapsgewijs contacten tussen Australië en Nieuw Guinea. Hier zou landbouw zijn ontstaan rond 7000 voor Christus. Ze hebben dan ook weinig of geen technieken en gewoonten overgenomen van andere volkeren.

 

'De Aboriginals hadden maar weinig Contact met de Buitenwereld'

 

 

Voedsel

 

Blijkbaar hadden ze voldoende aan vis en schaaldieren om van te leven, en gingen niet over tot het cultiveren van gewassen. De mannen zijn van oudsher de jagers. De vrouwen verzamelen bessen en andere eetbare plantaardige materialen. Deze vrouwen geven de kennis van planten door aan hun dochters. De mannen bereiden van oudsher het eten.

 

'Mannen waren de Jagers en bereiden het eten, Vrouwen verzamelden plantaardige materialen'

 

 

 

Huidige Levenswijze

 

De laatste decennia is het aantal weer gestegen, maar relatief weinig daarvan leven nog in de traditionele levenssfeer. Veel Aborigines wonen in de steden, de overigen in afgelegen nederzettingen of in aan hen teruggegeven natuurgebieden. Sinds men hier uranium gevonden heeft, dreigt ontginning niet alleen het natuurgebied te vernietigen maar ook de eeuwenoude cultuur.

In de moderne Australische samenleving nemen de Aborigines een marginale positie in. De gemiddelde gezondheid en economische welstand laat nog steeds veel te wensen over. De levensverwachting is dan ook 20 jaar lager dan die van de gemiddelde Australiër.

 

'Veel Aborigines wonen nu in de steden, maar hun gemiddelde gezondheid en economische welstand laat nog steeds te wensen over'

 

 

 

Erkenning

 

Lange tijd werden de Aborigines door de blanke bevolking beschouwd als het toppunt van 'achterlijkheid'.

Tegenwoordig heeft men een minder beperkte kijk op wat de waarde van een cultuur uitmaakt en is er veel meer waardering gekomen voor. Een bijvoorbeeld hiervan is de kunst en de mythologie. 

Ook staat de Australische overheid het toe om, in gebieden waar veel Aborigines leven, naast de witte wet ook de zwarte wet toe te passen. Dit betekent concreet dat Aborigine daders kunnen worden vervolgd naar de eigen normen en waarden. Deze zijn vaak strenger dan de witte wet.

 

'Kunst, en de Witte en Zwarte Wet, zijn huidige kenmerken bij de Aborigines'

 

 

 

Landrechten

 

In 1976 nam de Australische overheid de Land Rights Act aan. Dit houdt in dat Aborigines kunnen onderhandelen met de overheid over land. Als Aborigine rechten op het land eenmaal is vastgesteld, mag het land op geen enkele wijze worden veranderd. Dit is van belang, omdat Australië geacht werd aan niemand toe te behoren bij het in bezit nemen door de Britten. Door deze wet laat men zien dat dat niet het geval was.

In 1992 sprak het Hooggerechtshof uit, dat Australië in 1788 ten onrechte een 'terra Nullius' oftewel, 'Het land van niemand', was genoemd.

Wel moeten de Aborigines hun beweerde landrechten steeds bewijzen, wat tot slepende rechtszaken heeft geleid.

 

'Aborigines moeten hun beweerde landrechten steeds bewijzen'

 

 

 

Eigen benaming

 

De Aborigines noemen zichzelf niet zo. Er is daarnaast geen sprake van één type Aborigine. Er zijn vele verschillende stammen met honderden verschillende dialecten.

 

Voorbeelden van namen die Aborigines voor hun eigen stammen gebruiken 

Tiwis (verzamelnaam voor enige stammen in de noordelijke kustgebieden)

Gagudju (noordelijke gebieden)

Pitjantjatjaras (Centraal-Australische woestijngebied)

Mutijulu (Ulurugebied)

Koories (Zuidoosten)

Yolngu (verzamelnaam voor enige stammen in Noordoost-Arnhemland)

 

Gestolen Generaties

 

Door de onderwaardering van de Aborigines en een totaal onbegrip voor hun levensstijl, kwam vanaf de jaren 1920 een beweging op gang die Aborigine kinderen van hun ouders weghaalde en hen bij blanke pleeggezinnen onderbracht. Dit werd met name gedaan als bewezen kon worden dat één van de biologische ouders van het kind een niet-Aborigine was. Veel Aborigine kinderen hebben op deze wijze het contact met hun familie verloren. Dit wordt als bijzonder ernstig ervaren, omdat de familieband bij de Aborigines van groot belang is.

Anderen zeggen dat dit echter wel een goede zaak was. Zij zeggen dat hierdoor de rijkdommen van het land van de Aborigine alleen door hen, de oorspronkelijke bewoners, gebruikt wordt op deze manier.

De Aborigine kinderen die op deze manier van hun familie werden weggenomen, worden ook wel the 'Stolen Generations', 'de gestolen generaties', genoemd. Het gaat hierbij om duizenden kinderen van Aborigine afkomst.

Men denkt hier nu anders over: in 2007 bepaalde het Hooggerechtshof in Australië dat een van deze Aborigine kinderen (een man) een bedrag van 300.000,- Australische dollars moest worden uitgekeerd, vanwege het feit dat het niet terecht was iemand van zijn Aborigine familie weg te halen. Men verwacht meer van deze rechtszaken.

 

 

'De Aborigine kinderen die van hun familie werden weggenomen, worden ook wel the 'Stolen Generations' genoemd'

 

 

 

Alcoholverbod

 

Een ander gevolg van de 'gestolen generatie' is het in 2006/2007 door de Australische overheid vastgestelde excessieve drankmisbruik onder deze Aborigines in reservaten. Hiermee samenhangend constateerden zij ook dat er bij de Aborigines een duidelijke correlatie bestond tussen alcoholgebruik en incestueuze  handelingen. De overheid verbood daarom in 2007 de verkoop van alcohol aan Aborigines in de reservaten.

 

'De Overheid Verbood in 2007 de Verkoop van Alcohol aan Aborigines in de reservaten'

 

 

 

Excuses

 

Op 13 februari 2008 bood de Australische regering officieel haar excuses aan:

“Voor de pijn, het lijden en het kwetsen van de gestolen generaties, hun nageslacht, achtergebleven families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. Tegen moeders en vaders, broers en zusters, voor het uiteenscheuren van families en gemeenschappen, zeggen wij sorry. En voor de onwaardige behandeling en vernedering van een trots volk met een trotse cultuur, zeggen wij sorry ".

 

'In 2008 bood de Australische Regering haar Excuses aan'

 

 

 

Kunstvorm en Cultuur

 

Omstreeks 1972 ontstond Aboriginal Art. Dit is een commerciële mengvorm van Westerse Schilderkunst, Aboriginalsymbolen en de aardkorst. De symbolen van de Aborigines worden door hen gezien als communicatiemiddel. Deze worden ook tegenwoordig nog door hen op deze wijze gebruikt, vooral bij initiatieriten. Hierbij spelen kunst, dans en muziek een gezamenlijke rol. In eenvoudige woorden omschreven vormen de Aborigines ook in de kunst een belangrijke bron van inspiratie door hun rijke historie.  

 

'De Symbolen van de Aborigines worden door hen gezien als Communicatiemiddel'

 

 

 

Invloed op Beroemde Personen

 

De Australische popgroep 'Midnight Oil' , zanger Peter Garrett, nam het op voor deze verdrukte bevolkingsgroep met hun hit 'Beds are burning'.

 

'Peter Garrett nam het op voor de Aborigines'

 

 

 

 

'In het werk van de Vlaamse hedendaagse beeldend Kunstenaar en Australiëreiziger Danny Matthys neemt het 'Oud en Nieuw werk van Aboriginals' een belangrijke plaats in'

 

 

Bron: Wikipedia